Hushållsskolan i Nikkarila
Hushållsskolan Nikkarilan talouskoulu som grundades 1905 har också kallats akademin för döva kvinnor. Det blev möjligt att grunda skolan när systrarna Sofia och Angelique Bovallius, som hade bott i Pieksämäki, i slutet av 1800-talet testamenterade sin egendom för användning till utbildning för döva flickor.
Skolbygget inleddes 1903. I huvudbyggnaden fanns ett undervisningsmejeri, en undervisningsladugård och kring byggnaden fanns åkrar och en trädgård. De första tio eleverna kom till skolan 1905 och fram till 1945 hade 377 elever gått i skolan.
Utöver undervisningen erbjöd skolan gratis inkvartering och uppehälle för eleverna. Skoltiden var två år och under den tiden lärde de sig praktiskt hushållsarbete såsom att laga mat, tillverka smör och ost, baka, spinna och väva samt sköta djur och trädgård.
Skolans första elever fick arbete som hembiträden, hushållerskor, hönsskötare, väverskor och assistenter till kreatursskötare. Hushållsskolan i Nikkarila hade under många årtionden stor betydelse som utbildare för kvinnor särskilt på grund av att det fanns ett mycket litet utbud av yrkesutbildning som ordnades av samhället.
Senare öppnade Nikkarila även dörrarna för hörande elever och bytte namn till Bovallius-institutet. År 1984 underställdes skolan yrkesutbildningsstyrelsen. År 2002 bytte skolan namn till Bovallius-yrkesinstitutet. Skolan tog nu även emot elever med dysfasi, språkstörningar och intellektuella funktionsnedsättningar. År 2018 blev Bovallius-yrkesinstitutet en del av yrkesinstitutet Spesia.