Tolktjänsterna ger mångsidigare studiemöjligheter
Hösten 1976 kunde de två första döva eleverna inleda sina läroverksstudier i dövskolan i S:t Michel. Även om det var möjligt att avlägga studentexamen, hade döva mycket små möjligheter att studera vid universitet och högskolor. År 1980 studerade endast tre döva vid högskolor och det fanns inga döva studenter vid andra läroanstalter för hörande.
Situationen förändrades när tolktjänsten började fungera på 1980-talet och antalet teckenspråkstolkar ökade. Antalet döva elever ökade flerfaldigt i de allmänna läroanstalterna när de hade möjlighet att anlita en tolk i studierna.
I och med studietolkningen ökade yrkesvalsmöjligheterna enormt. Nya yrkesområden som man tidigare endast hade kunnat drömma om öppnades. I takt med att gymnasieundervisningen ökade, ökade också utbudet av möjligheter till vidare studier. Döva studerade också på yrkesskolor, handelsläroverk, läroanstalter inom det konstnärliga området, tekniska läroverk och universitet. Folkhögskolan för döva inledde sin verksamhet 1987. Där fanns en linje för teckenspråkslärare (senare en linje för teckenspråkshandledare). Det var dock frågan om en allmänbildande yrkesutbildning, som gav möjlighet att undervisa i teckenspråk som bisyssla till exempel i medborgar- och arbetarinstitut. Lärarutbildningar var fortfarande ett område som det var nästan omöjligt att komma in på. Först på 1980-talet kom döva in på lärarutbildningar. Flera döva studerade också utomlands, till exempel i Danmark och på Gallaudet University för döva i USA.
Bristfälliga kunskaper i finska och svenska innebar utmaningar för många, bland såväl elever som lärare. Kommunikationssvårigheterna kunde också utestänga den döva från den hörande studerandegemenskapen. Tolkarnas roll var till en början inte så tydlig och det fanns brister i tolkarnas yrkeskunnighet och teckenspråksfärdigheter på grund av deras korta utbildning. Det rådde också brist på tolkar i början och därför var det osäkert för många hur studierna skulle framskrida. Uppgifter om till exempel avbrutna studier följdes inte upp nationellt. Döva som studerade inom nya branscher var banbrytare i sina nya yrken.
Trots allt ökade antalet döva i de allmänna läroanstalterna och inom allt fler yrkesområden på 2000-talet. Den största ökningen skedde inom högskolestudierna. En av orsakerna till detta var att utbildningar för finskt teckenspråk och teckenspråkiga klasslärare inleddes vid Jyväskylä universitet.
Den ökade användningen av studietolkar och minskningen i antalet döva påverkade elevunderlaget i läroanstalterna för hörselskadade. Läroanstalterna började även ta emot hörande elever.