Yrkesskolan för döva i Åbo

År 1930 tillsatte årsmötet för Finlands Dövas Förbund en kommitté som skulle utarbeta en plan för en läroanstalt där döva kunde få fortsatt undervisning. Projektet förvekligades dock först 1948, då yrkesskolan för döva i Åbo inledde sin verksamhet.

Det första verksamhetsåret sökte 59 personer till skolan, varav 17 antogs som elever vid den nya läroanstalten. Av dessa var fjorton män och tre kvinnor. I skolan kunde man inledningsvis studera inom sju olika utbildningsområden och utexamineras som sömmerska, snickare, tapetserare, polerare, målare, guldsmed och skräddare.

Studierna var läroavtalsbaserade. Eleverna lärde sig arbetet på dagarna i hantverks- och industrianläggningar. Teoretisk undervisning ordnades på kvällarna efter arbetsdagens slut och undervisning gavs i följande läroämnen: modersmål, samhällslära, medborgarkunskap, geometri, yrkesräkning och yrkeskunskap. Undervisningen gavs på talat språk, men även teckenspråk användes.

I början hade yrkesskolan ingen egen byggnad och därför ordnades den teoretiska undervisningen i dövskolan i Åbo. År 1968, då skolan fyllde 20 år, invigdes en egen skolbyggnad i Lillheikkilä i Åbo. Under studietiden bodde eleverna på elevhem.

De första avgångsbetygen från yrkesskolan delades ut 1951. Då utexaminerades snickare, målare, murare, sömmerskor samt en möbelpolerare. År 1968 var studielinjerna: filare-verkstadsmekaniker, snickare och sömmerska, år 1975: montör-verkstadsmekaniker, snickare, karosseriplåtslagare, bilmålare, ritare, kokerska och konfektionstekniker. År 1980 startade dessutom en linje för dataskrivare/kontorsarbetare. Studierna på linjerna tog två till tre år.

Fram till 1972 studerade endast döva i yrkesskolan. År 1978 inledde den första icke-döva eleven sina studier vid skolan och på 1990-talet fanns det fler hörande elever än döva. Anledningen till denna trend var att det inte var tillräckligt många döva elever som sökte till skolan, och de lediga platserna fylldes med andra elever som hade behov av specialutbildning. Skolan bytte namn till Aura-institutet 2002 och 2009 anslöts det till Bovallius-yrkesinstitutet och 2018 till yrkesinstitutet Spesia.