Dövmedvetenhet och nya begrepp
Dövmedvetenheten dryftades inte enbart på 1980-talet, utan den har tagits upp till diskussion med jämna mellanrum. År 2001 omdefinierade Liisa Kauppinen, verksamhetsledare för Finlands Dövas Förbund, begreppet dövmedvetenhet. Enligt detta försvarar en dövmedveten person dövas rättigheter, känner till dövas och teckenspråkets historia samt dövkulturen och gemenskapens karaktär. En dövmedveten person är också medveten om sina rättigheter och vad som krävs för att förbättra dem.
På 2000-talet började man vid sidan av dövmedvetenhet också använda nya begrepp och tala om gemenskapens egenmakt (empowerment). Den döva forskaren Paddy Ladd förde in det nya kulturella begreppet Deafhood i diskussionen vid sidan av det gamla begreppet Deafness. Deafness förknippades med dövhet som en sensorisk funktionsnedsättning. Det finns ingen egentlig översättning av Deafhood till vare sig finska eller svenska, men det har översatts till dövmedvetenhet (kuurotietoisuus).
Deafhood är att välja en positiv attityd som berikar livet i förhållandet till dövhet. Teckenspråken ses som en gåva, liksom dövas internationalism och världsmedborgarskap. Dövhet ses också som en medveten egenskap och inte som ett fel. Det centrala är att teckenspråken också anses berika de hörandes värld och att döva har rätt till erfarenheter i egenskap av döva.
Begreppet Deaf Gain ligger också nära begreppet Deafhood och även här ses dövhet som en resurs. Dövhet anses vara förknippad med mycket tyst kunskap och därför kan endast den döva själv förstå hur det är att vara döv. Man betonar alltså vad som är bra med att vara döv och vilka positiva effekter det har på den dövas liv, till exempel att lätt kunna kommunicera på teckenspråk. Deaf Gain betonar starkt den kulturella och språkliga mångfalden i samhället och att döva kan bidra i samhället. Teckenspråken har över lag ändrat vår uppfattning om språk och människans kreativitet.
Oavsett om man talar om dövmedvetenhet, begreppet Deaf Gain eller egenmakt, är det sist och slutligen frågan om samma sak. Nämligen att döva ska ha rätt till sitt språk och sin kultur.