Ajankohtaista

Uusi Kuurojen museo avautuu syksyllä 2024

Valkeassa talossa tehdään remonttia ja sen yhteydessä remontoidaan myös Kuurojen museolle uusi näyttelytila. Tila tulee Valkean talon aulan yhteyteen. Uutta Kuurojen museon näyttelyä suunnitellaan parasta aikaa ja se avautuu syksyllä 2024.

Museon muut palvelut toimivat kuten ennenkin. Museoon voi lähettää kyselyitä, kuvatilauksia ja museolle voi lahjoittaa historiallista materiaalia kuten ennenkin.

Verkkomuseo toimii edelleen jo tutuksi tulleeseen tapaan ja sieltä löytyvät museon vanhat näyttelyt.

valahdyksia_nelio

Viittomakielen päivänä 12.2.2024 klo 16.00–17.00 kerromme ensi syksynä Valkeassa talossa avattavasta uudesta Kuurojen museosta. Museota suunnitellaan tällä hetkellä ja kerromme museon tärkeimmistä teemoista ja suunnitelmista. Esittelyn jälkeen on aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Tilaisuudessa on tulkkaus viittomakielelle. Se järjestetään etänä Teams alustalla ja on maksuton.

Tapahtumaan pääsee osallistumaan tästä.

Viittomakielen päivä on suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen juhlapäivä ja sitä vietetään Carl Oscar Malmin syntymäpäivänä.

Kuurojen kulttuuripäivät kansalliseen Elävän perinnön luetteloon

Kuurojen valtakunnalliset kulttuuripäivät on opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä valittu lisättäväksi Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Kuurojen kulttuuripäiviä on vietetty vuodesta 1956 ja se on Suomen suurin viittomakielinen tapahtuma.

Valinta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on merkittävä tunnustus kulttuuripäivien pitkälle perinteelle. Luettelo tuo myös perinteelle vahvempaa näkyvyyttä ja vahvistaa tapahtuman merkitystä yhteiskunnassamme. Kulttuuripäiville arvioidaan osallistuvan nykyisin noin kolmannes viittomakielisestä yhteisöstä. Tapahtuma on yli 60-vuotisen historiansa aikana vain kasvattanut suosiotaan.

Kuurojen Liitto järjestää Kulttuuripäivät joka toinen vuosi ja sen kanssa vuorottelee Kuurojen seniorien kulttuuritapahtuma. Kulttuuripäivillä esiintyy ja kilpailee keskenään runsas joukko viittomakielisiä taideharrastajia. Esityslajeina ovat suosionsa pitäneet lavaesitys, kuvataide, käsityö, valokuvaus ja digitaide. Yhteisö kokee tapahtuman osaksi omaa elävää perintöään.

Kuurojen kulttuuripäivillä on myös tärkeä sosiaalinen merkitys. Kulttuuripäivien ja sen oheisohjelmiston aikana eri puolella Suomea asuvat viittomakieliset tapaavat toisiaan; valtakunnallinen tapahtuma antaa mahdollisuuden yhdessäoloon ja keskusteluun omasta kielestä, identiteetistä ja kulttuurista. Se on myös eri sukupolvien kohtaamispaikka.

Aineeton kulttuuriperintö on elävää perinnettä, joka on läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa. Elävän kulttuuriperinnön kansallista listaa ylläpitää Museovirasto ja sitä tallennetaan osana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimusta. Aiemmin kansalliselle listalle on huomioitu esimerkiksi saunominen, kalakukko ja suomalainen tango. Kuurojen Liitto ja Työväenmuseo Werstas hakivat yhdessä kulttuuripäivien lisäämistä osaksi kansallista aineetonta kulttuuriperintöä.

Lue lisää kulttuuripäivistä elävän perinnön wikisivulla tästä linkistä

Lue lisää aineettomasta kulttuuriperinnöstä tästä linkistä