Ajankohtaista

Kuurojen museon näyttelytila on suljettu toistaiseksi yleisöltä

Valkean talon remontti on alkanut ja sen tieltä on purettu pois Carl Oscar Malmin museohuone sekä vaihtuvien näyttelyiden tila. Uuden näyttelytilan suunnitelu alkaa syksyllä ja museotila pysyy jatkossakin Valkeassa talossa. Uudenlainen näyttelytila avautuu runsaan vuoden kuluttua.

Museon muut palvelut toimivat kuten ennenkin. Museoon voi lähettää kyselyitä, kuvatilauksia ja museolle voi lahjoittaa historiallista materiaalia kuten ennenkin.

Verkkomuseo toimii edelleen jo tutuksi tulleeseen tapaan ja sieltä löytyvät museon vanhat näyttelyt.

Kuurojen kulttuuripäivät kansalliseen Elävän perinnön luetteloon

Kuurojen valtakunnalliset kulttuuripäivät on opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä valittu lisättäväksi Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Kuurojen kulttuuripäiviä on vietetty vuodesta 1956 ja se on Suomen suurin viittomakielinen tapahtuma.

Valinta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on merkittävä tunnustus kulttuuripäivien pitkälle perinteelle. Luettelo tuo myös perinteelle vahvempaa näkyvyyttä ja vahvistaa tapahtuman merkitystä yhteiskunnassamme. Kulttuuripäiville arvioidaan osallistuvan nykyisin noin kolmannes viittomakielisestä yhteisöstä. Tapahtuma on yli 60-vuotisen historiansa aikana vain kasvattanut suosiotaan.

Kuurojen Liitto järjestää Kulttuuripäivät joka toinen vuosi ja sen kanssa vuorottelee Kuurojen seniorien kulttuuritapahtuma. Kulttuuripäivillä esiintyy ja kilpailee keskenään runsas joukko viittomakielisiä taideharrastajia. Esityslajeina ovat suosionsa pitäneet lavaesitys, kuvataide, käsityö, valokuvaus ja digitaide. Yhteisö kokee tapahtuman osaksi omaa elävää perintöään.

Kuurojen kulttuuripäivillä on myös tärkeä sosiaalinen merkitys. Kulttuuripäivien ja sen oheisohjelmiston aikana eri puolella Suomea asuvat viittomakieliset tapaavat toisiaan; valtakunnallinen tapahtuma antaa mahdollisuuden yhdessäoloon ja keskusteluun omasta kielestä, identiteetistä ja kulttuurista. Se on myös eri sukupolvien kohtaamispaikka.

Aineeton kulttuuriperintö on elävää perinnettä, joka on läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa. Elävän kulttuuriperinnön kansallista listaa ylläpitää Museovirasto ja sitä tallennetaan osana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimusta. Aiemmin kansalliselle listalle on huomioitu esimerkiksi saunominen, kalakukko ja suomalainen tango. Kuurojen Liitto ja Työväenmuseo Werstas hakivat yhdessä kulttuuripäivien lisäämistä osaksi kansallista aineetonta kulttuuriperintöä.

Seuraavan kerran kulttuuripäivät järjestetään 2022 Joensuussa.

Lue lisää kulttuuripäivistä elävän perinnön wikisivulla tästä linkistä

Lue lisää aineettomasta kulttuuriperinnöstä tästä linkistä

Postikortteja Kuurojen museon vanhoista valokuvista

Kuurojen museon vanhoista valokuvista on tehty postikortteja. Ne ovat myynnissä Werstaan verkkokaupassa. Kaupan sivut löydät tästä linkistä

Kuurojen museon kokoelmat verkossa:

Kuurojen museo on vuoden 2014 aikana vienyt kokoelmatietojaan verkkoon. Niihin voi tutustua usean museon yhteisessä arjenhistoria.fi verkkoportaalissa.
Lue lisää verkossa olevista kokoelmista.