Kokoelmat verkossa

Kuurojen museon kokoelmat verkossa

Kuurojen museon kokoelmiin voi tutustua Arjenhistoria.fi –verkkoportaalissa. Sieltä voi löytää niin esineitä, valokuvia kuin kirjojakin. Kaikki museon kokoelmat eivät ole verkossa, mutta löydettävän materiaalin määrä lisääntyy koko ajan digitoinnin edetessä. Arjenhistoria.fi –verkkoportaalin kautta voi myös tilata digitaalisia kopioita kokoelmissa olevista valokuvista. Kaikista kokoelmista saa luonnollisesti tietoa myös ottamalla yhteyttä museoon.

Aineistoihin tutustuminen kannattaa aloittaa lukemalla aineistojen hakuohjeet ”arjenhistoria” välilehden alta. Aineistoja voi etsiä erilaisilla hakusanoilla kuten henkilönimillä tai asiasanoilla. Hakusana ”kuurot” tuottaa Kuurojen museon aineistosta laajimman hakutuloksen. Esimerkkinä kuva-aineistosta ovat D.F. Hirnin valmistaman Suomen ensimmäisen viittomakielen sanakirjan alkuperäiset kuvat. Näitä kuvia voi palvelusta hakea esim. hakusanalla ”hirn” tai ”viittoma”.

Viimeksi lisätyt aineistot näkyvät aina hakutuloksessa ensimmäisenä. Siitä syystä esim. Hirnin sanakirjasta ensin näkyvät ne kuvat, joiden merkitystä ei tiedetä. Selaamalla hakutulosta eteenpäin, löytyvät myös ne sanakirjan kuvat, joiden merkitys tiedetään.