En stark sakkunnigorganisation

Finlands Dövas Förbund har under de senaste årtiondena blivit en ansedd internationell aktör. Från och med 1980-talet har de dövas gemenskap i Finland deltagit aktivt i internationella frågor. I de nordiska länderna var dövas ställning förhållandevis bra och man förde diskussioner om att inleda utvecklingsarbete. Det finländska utvecklingssamarbetet inleddes på 1980-talet i afrikanska länder. Unga döva engagerade sig med stor entusiasm i sakkunniguppgifter ute i världen för att höja teckenspråkets status och utföra organisationsarbete.

Dövas världsförbund, World Federation of the Deaf (WFD), höll sin kongress i Finland 1987. Samtidigt fick Finland en stark roll i internationella ärenden då Liisa Kauppinen valdes till världsförbundets generalsekreterare och sekretariatet flyttades till Finland. Samtidigt lades stort fokus i verksamheten på dövas ställning i utvecklingsländerna. På 1990-talet inledde man även närområdessamarbete med Ryssland och stater som uppkommit på områden som tidigare tillhört Sovjetunionen. Finlands anslutning till Europeiska unionen 1995 öppnade nya möjligheter till främjande arbete för teckenspråket i Europa.

På 1990-talet arbetade Finlands Dövas Förbund hårt för att främja sysselsättning, tillgång till information, aktivering av föreningar och språkliga rättigheter för döva. Ett viktigt mål i intressebevakningsarbetet uppnåddes när rättigheterna för personer som använder teckenspråk utökades i grundlagen 1995. Man försökte minska arbetslösheten med hjälp av sysselsättnings- och utbildningsprojekt. Viktiga framsteg i dövas tillgång till information var när man började sända nyheter på teckenspråk 1994 och aktualitetsprogrammet ”Veckan på teckenspråk” på 2000-talet samt utökade textningen i TV.

Föreningsverksamhetens karaktär har förändrats och deltagarna i föreningarnas evenemang har blivit äldre, men samtidigt har unga döva med hjälp av nya kommunikationsmedier skapat nya nätverk som är oberoende av det geografiska läget. Därmed har dövas gemenskap förändrats och blivit allt mer internationell. Gemenskapen är dock fortfarande mycket tät.

I Finland är dövas ställning bättre än någonsin. Teckenspråkets ställning är tryggad i grundlagen, Språknämnden för finländska teckenspråk vid Institutet för de inhemska språken har hand om språkvården, på Jyväskylä universitet kan man studera finländskt teckenspråk som huvudämne och tolkservicen har en skyddad ställning enligt lagen. Teckenspråkslagen trädde i kraft 2015. Syftet med lagen är att främja rättigheterna för personer som använder det finska och det finlandssvenska teckenspråket. Enligt lagen utgör teckenspråkiga en genuin språk- och kulturgrupp.

Men det är ännu en bit kvar till fullständig jämlikhet. Dövas Förbund har som vision att teckenspråkiga döva ska vara jämlika med andra medborgare i alla livsskeden och inom alla livsområden. Under 2000-talet håller Carl Oscar Malms dröm om jämlika döva medborgare på att bli verklighet.