Kuurojen museosta

Kuurojen museo huolehtii on suomalaisten kuurojen ja viittomakielisten kulttuuriperinnöstä. Museo toimii osana Työväenmuseo Werstasta.

Kuurojen museon uusi näyttely avautuu syksyllä 2024 Valkeassa talossa Helsingissä. Aiempi näyttely on purettu ja uusi näyttelytila remontoidaan Valkean talon aulan yhteyteen. Kuurojen museon kokoelmat ja toimipiste sijaitsevat Tampereella Työväenmuseo Werstaan tiloissa. Kuurojen museon toiminta keskittyy suurelta osin verkkomuseoon, josta löytyy monipuolista tietoa museosta. Verkkomuseossa esitellään laajasti kuurojen ja viittomakielisten historiaa.

Museon historiaa

Ajatus kuurojen menneisyyteen liittyvän materiaalin tallentamisesta heräsi jo 1900-luvun alussa. Vuonna 1905 perustetussa Kuurojen Liitossa toimi matka-asiamiehenä ja Kuurojen Lehden toimittajana John Sundberg. Hän oli saanut tietää, että Pariisissa ja Leipzigissa toimivat kuurojen opetuksen historiasta kertovat museot ja niinpä hän alkoi suunnitella vastaavanlaisen perustamista myös Suomeen.

Museon perustamisajankohta on laskettu Fritz ja Maria Hirnin vuonna 1907 museolle tekemästä lahjoituksesta. Hirnit olivat Suomen kuurojenopetuksen perustajan Carl Oscar Malmin oppilaita ja he lahjoittivat museolle valokuvia ja materiaalia omalta kouluajaltaan. Vähitellen museon kokoelmat kasvoivat ja museon ensimmäinen näyttelytila, Carl Oscar Malmin museohuone avattiin ensimmäisen kerran yleisölle 12.2.1915 Helsingin Rikhardinkadulla.

Kuurojen museo toimi vuosien varrella useissa eri tiloissa, myös Helsingin ulkopuolella. Vuosina 1987-2011 Kuurojen museo toimi Kuurojen Liiton toimitiloissa Valkeassa talossa Helsingissä. Vuoden 2012 alusta museo siirtyi toimimaan osana Työväenmuseo Werstasta.

Museon tehtävät

Museon tehtävänä on huolehtia Suomen kuurojen ja viittomakielisten kulttuuriperinnön tallettamisesta, tutkimisesta ja näytteillä pitämisestä. Museon tavoitteena on lisätä kuurojen ja viittomakielisten historian ja kulttuurin tuntemusta sekä vahvistaa heidän identiteettiään. Lisäksi museon tavoitteena on erikoisalaansa liittyvän tiedon välittäminen valtaväestölle.

Museon monipuoliset kokoelmat palvelevat sekä tutkijoita että muita asiakkaita ja museosta saa asiantuntijapalvelua tarpeen mukaan. Kuurojen museo tekee yhteistyötä muiden museoiden sekä kuurojen ja viittomakielen historian tutkimusta tuottavien tahojen kanssa sekä kotimaassa että kansainvälisellä tasolla. Museo tekee tutkimusta ja esittelee sitä sekä näyttelytoimintansa että tekemiensä materiaalien kautta.