Antti Jokelainen

Antti Jokelainen (1884–1952) on ”Suomen karhuna” tunnettu pikajuoksijasuuruus, joka vuosina 1907–1912 niitti mainetta kuurojen pohjoismaisissa yleisurheilukisoissa ja oli mukana kuurojen urheiluseuratoiminnassa.

Tausta

Antti Jokelainen syntyi Paltamossa vuonna 1884 ja kävi Kuopion kuurojenkoulun. Hän oli koulutukseltaan latoja ja työskenteli kirjapainoissa Helsingissä ja Kuopiossa. Vuosina 1930–1952 hän oli latojana Kirjapaino Oy Surduksessa.

Suomen karhu

Antti Jokelainen oli urheilumies jo lapsesta alkaen. Hän harrasti lapsuudessaan voimistelua, ulkoilua ja hiihtoa. Nuoren miehen voimia kartuttivat myös kesätyöt isänsä kanssa tukkitöissä Pohjois-Suomessa. Luonnossa liikkuminen valmisti häntä tuleviin urheilusaavutuksiin.

Muutettuaan Helsinkiin vuonna 1905 Antti Jokelainen oli mukana edellisvuonna perustetussa Helsingin Kuuromykkäin Voimistelu- ja Urheiluseurassa, jossa vallitsi lämmin kannustava toverihenki ja innostus kuurojen urheilu-aatteeseen. Hän nousi tähtenä esiin yhdessä Oskar Wetzellin kanssa. Voimakas ja komea Antti oli luonnonlahjakkuus eikä ennätysten tekeminen tuntunut vaativan häneltä suuria ponnistuksia. Antti juoksi 100 m ajassa 11,2 sekuntia, mikä säilyi kauan urheiluseuran rikkomattomana ennätyksenä.

Hän esiintyi ensimmäisen kerran Suomen edustajana Kööpenhaminan Pohjoismaisen kongressin yhteydessä vuonna 1907 pidetyissä urheilukisoissa. Antti Jokelaisen lisäksi kisoihin osallistuivat suomalaisista Sulo Wuokko, Oskar Wetzell, Eino Karilas, August Virtanen ja Juho Ranta. Suomalaiset niittivät kilpailussa mainetta etenkin Antin loistavien urheilusuoritusten ja voittojen ansiosta. Suomalaiset saivat kisoista yhteensä 13 mitalia. Antti toi niistä neljä. Keihäänheitossa voittoheitto oli 29,4 metriä, kiekonheitossa 27,7 metriä, korkeushypyssä voitto tuli 1,37 metrin hypyllä ja kuulantyönnössä 9,75 metrin työnnöllä.

Seuraavat Pohjoismaiset kisat järjestettiin Göteborgissa. Helsingin Kuuromykkäin Voimistelu- ja Urheiluseura lähetti kisoihin kolme edustajaansa: Antti Jokelaisen, Onni Toukolan ja Juho Rannan. Antti osallistui vielä 1910 Kööpenhaminassa järjestettyihin pohjoismaisiin urheilukisoihin, jolloin hän keräsi yleisurheilussa suurimman pistemäärän ja tanskalainen kuurojenlehti antoi hänelle tunnustusta Pohjoismaiden parhaimpana kuurona yleisurheilijana.

Urheiluseuratoiminta

Antti Jokelainen valittiin vuonna 1905 Helsingin Kuuromykkäin Urheiluseuran johtoon. Vuonna 1912 loukkaantuminen katkaisi voitokkaan urheilu-uran ja hän jatkoi ainoastaan seuran johtotehtävissä. Muutettuaan Kuopioon 1920 hän toimi Kuopion Kuuromykkäurheilijoiden puheenjohtajana. Antti Jokelainen kuului myös valtakunnallisen Kuuromykkäin urheiluliiton perustajajäsenistöön ja oli kaksi kertaa sen liittohallituksen jäsenenä.