Antti Jokelainen

Antti Jokelainen (1884–1952) är under namnet ”Den finländska björnen” en känd sprinter som åren 1907–1912 skördade lagrar i dövas nordiska idrottstävlingar och var med i dövas idrottsklubbsverksamhet.

Bakgrund

Antti Jokelainen föddes i Paltamo år 1884 och gick i dövskolan i Kuopio. Till utbildningen var han sättare och arbetade i tryckerier i Helsingfors och Kuopio. Åren 1930-1952 var han sättare på boktryckeriet Oy Surdus Ab.

Den finländska björnen

Antti Jokela var en idrottsman sedan barnsben. I barndomen idkade han gymnastik, friluftsliv och skidning. Den unga mannens krafter ökade genom stockarbeten i norra Finland på somrarna tillsammans med fadern. Vistelsen i naturen gjorde honom beredd för de kommande idrottsprestationerna.

När han flyttade till Helsingfors år 1905 gick Anti Jokelainen med i Helsingfors Dövstummas Gymnastik- och Idrottsklubb som hade grundats föregående år. Där rådde en varm uppmuntrande kamratanda och intresse för dövas idrottsrörelse. Han blev en stjärna tillsammans med Oskar Wetzell. Den starka och ståtliga Antti Jokelainen var en naturbegåvning och nya rekord tycktes inte kräva stora ansträngningar. Antti löpte 100 m på tiden 11,2 sekunder, vilket länge var dövklubbens oslagbara rekord.

Han deltog första gången som Finlands representant i de tävlingar som ordnades i samband med den nordiska dövkongressen år 1907. Utom Antti Jokelainen deltog i tävlingarna från Finland Sulo Wuokko, Oskar Wetzell, Eino Karilas, August Virtanen och Juho Ranta. Finländarna skördade lagrar i tävlingarna främst tack vare Anttis strålande idrottsprestationer och segrar. Finländarna fick i tävlingarna inalles 13 medaljer, av dem Antti fyra. I spjut var det vinnande kastet 29,4 meter, i diskus 27,7 meter, i höjdhopp kom segern efter ett hopp på 1,37 meter och i kula med resultatet 9,75 meter.

Följande nordiska tävlingar ordnades i Göteborg. Helsingfors Dövstummas Gymnastik- och Idrottsklubb skickade tre representanter: Antti Jokelainen, Onni Toukola och Juho Ranta. Antti deltog ännu i de nordiska tävlingarna i Köpenhamn år 1910 där han i friidrott fick de flesta poängen och den danska dövtidningen kallade honom Nordens bästa friidrottare.

Idrottsklubbsverksamheten

Antti Jokelainen valdes år 1905 till ordförande för Helsingfors Dövstummas Gymnastik- och Idrottsklubb. En skada avbröt år 1912 den segerrika idrottskarriären och han fortsatte enbart med förtroendeuppdrag i klubben. När han flyttade till Kuopio var han ordförande för Kuopion Kuuromykkäurheilijat. Antti Jokelainen var också med om att grunda Kuuromykkäin urheiluliitto (Dövstummas idrottsförbund) och var två gånger medlem i förbundsstyrelsen.