Maria Lovisa Klingenberg

(myöh. Hirn)

Maria Klingenberg (1840–1923) oli Carl Oscar Malmin oppilas Porvoon kuurojenkoulussa ja myöhemmin Turussa hänen yksityisoppilaansa. Kouluyhteisön voidaan olettaa olleen Porvoossa ja Turussa tiiviin, koska oppilaat asuivat koulupaikkakunnalla kaukana kotoa. Monet hänen kouluaikaisista ystävistään säilyivät tärkeänä osana koko hänen elämäänsä. Ystävällisestä ja vieraanvaraisesta Maria Hirnistä tuli kuurojen yhteisössä eräänlainen äitihahmo, olihan kuuroilla tapana ennen kuurojenyhdistysten perustamista kokoontua Hirnien kodissa. Hänellä oli keskeinen rooli kuurojen yhdistyselämän ja tiiviin yhteisön muodostumisessa.

Tausta

Maria Klingenberg syntyi Helsingissä vuonna 1840. Hänen vanhempansa olivat tupakkatehtailija Otto Wilhelm Klingenberg ja Maria Lovisa (o.s. Blomqvist). Marian kuurous huomattiin, kun hän oli kahdeksan kuukauden ikäinen. Maria on kertonut, ettei hän tavannut lainkaan muita kuuroja ennen kahdeksatta ikävuottaan.

Koulunkäynti ja oppilasyhteisö

Vuonna 1854 Marian äiti tutustui nuoreen kuuroon mieheen Fritz Hirniin, joka oli ollut Carl Oscar Malmin oppilas. Hän alkoi opettaa 14-vuotiasta Mariaa ja piti myös huolta siitä, että Maria pääsi myöhemmin Porvooseen Carl Oscar Malmin kuurojenkouluun. Koulunkäynti alkoi 22.1.1857. Maria oli tuolloin 17-vuotias.

Yhdessä Marian kanssa aloitti neljä muuta uutta oppilasta, joista läheiseksi Marialle muodostui 19-vuotias Charlotta Forsman. Charlotta oli Marian tavoin ollut myös Fritz Hirnin oppilas. Maria opiskeli Porvoossa kevääseen 1859 asti. Tuona aikana oppilasmäärä viisinkertaistui. Maria tutustui ensimmäisen kerran moneen niistä ihmisistä, jotka muodostivat myöhemmin hänen läheisimmän ystäväpiirinsä. Marian ollessa Porvoossa koulussa siellä aloittivat myös: Natalia Dahlman (13 v.), Edla Roman (12 v.) ja Lorentz Eklund (12 v.).

Borgå Tidningissä 1846 olleen ilmoituksen mukaan C. O. Malmin koulussa opiskeltiin viittomakielellä lukemista ja laskemista, uskontoa ja tiedeaineita. Jos oppilaat asuivat koulun yhteydessä, heidän tuli ilmoituksen mukaan maksaa opettajalleen huoneesta, ylöspidosta ja opetuksesta 10 hopearuplaa. Kesäkin oli mahdollista viettää opettajan luona. Vapaa-aikana oppilaat tekivät käsitöitä. Yhteiselämän voi arvella tehneen oppilaista ja opettajista läheisiä.

C. O. Malm siirtyi vuonna 1859 opettajaksi uuteen valtion tuella toimivaan kuurojenkouluun Turkuun ja Maria Klingenberg siirtyi sinne hänen yksityisoppilaanaan. Porvoosta Turkuun siirtyneiden oppilaiden joukossa oli Marian ystävä Charlotta Forsman, Edla Roman ja Lorentz Eklund. Turun kuurojenkoulussa läheiseen ystäväpiiriin liittyi vielä 11-vuotias Elise Wiklund, joka aikuistuttuaan avioitui koulutoverinsa Lorentz Eklundin kanssa. Marian koulunkäynti päättyi ajan tavan mukaan ripille pääsyyn vuonna 1860.