Oskar Wetzell

Urheilun monitoimimies

Oskarin Wetzellin (1888–1928) aikalaiset pitivät häntä yhtenä merkittävimpänä henkilönä kuurojen yhteisössä. Historia on osoittanut tämän luonnehdinnan pitkäikäiseksi. Hän oli monilahjakkuus, joka tuli tunnetuksi niin kuurojen kuin kuulevienkin parissa menestyksekkäänä urheilijana ja taikurina. Hän edusti Suomea kaksissa yleisissä olympialaisissa uimahypyssä vuosina 1908 ja 1912 ja voitti yhdeksän Suomen mestaruutta uimahypyissä. Hänellä oli merkittävä rooli suomalaisessa uimahyppyhistoriassa ja hän omalla esimerkillään on innoittanut lukuisia nuoria urheilun pariin.

Tausta

Oskar Wetzell syntyi vuonna 1888. Perheen isä työskenteli ajurina Sinebrychoffin panimossa Helsingissä ja myöhemmin kauppiaana. Poika kuuroutui kaksivuotiaana sairastettuaan influenssan, ja hänet lähetettiin seitsemänvuotiaana Porvoon kuurojenkouluun. Hänen tiedetään olleen temperamenttinen, mutta tottelevainen. Koulun päätyttyä vuonna 1904 hän opiskeli kirjansitojaksi helsinkiläisessä kirjapainossa Helsingfors Centraltryckerissä, jossa hän jatkoi työskentelyään seuraavat kaksikymmentä vuotta. Häntä pidettiin lämminsydämisenä, rehellisenä ja hyväluonteisena seuramiehenä.

Urheilutoiminta

Eläväinen ja vikkelä Oskar innostui pian koulussa urheilusta. Vuonna 1903 hän aloitti Helsingin uimakerhossa uintiharrastuksen, jossa hän edistyi nopeasti.  Uimahypyistä muodostui kuitenkin Oskarin päälaji. Hän tutustui uimahyppyihin 1900-luvun alkuvuosina, jolloin laji oli vielä melko uusi Suomessa ja harrastajapiirit pienet. Oskar erikoistui ponnahduslautahyppyihin, mutta osallistui myös kerroshyppykilpailuihin. Oskarin ensimmäiset yleiset uimahyppykisat kansallisella tasolla olivat vuonna 1906. Tämän jälkeen hän niitti mainetta ponnahduslauta- ja kerroshyppääjänä. Suomen mestaruuksia hänelle kertyi ponnahduslautahypyissä 5 ja kerroshypyissä 4.

Suomessa saavuttamiensa ansioiden vuoksi Oskar valittiin edustamaan maata niin kuurojen kuin kuulevienkin kansainvälisissä urheilutapahtumissa. Vuonna 1908 hän osallistui Suomen edustajana Lontoon olympialaisiin. Kuuden suomalaisuimarin joukossa oli kaksi uimahyppääjää: Oskar Wetzell ja Toivo Aro. Oskar osallistui sekä kerroshyppyihin että ponnahduslautahyppyihin. Kerroshypyissä Oskar oli vasta aloittelija, eikä päässyt ensimmäistä kierrosta pidemmälle. Ponnahduslautahypyt onnistuivat paremmin, ja hän pääsi aina semifinaaleihin asti. Seuraavan mahdollisuuden Oskar sai vuoden 1912 olympialaisissa Tukholmassa.

Oskar osallistui moniin kuurojen kansallisiin ja kansainvälisiin urheilukilpailuihin. Uimahyppyjen lisäksi hän oli kiinnostunut mm. painista ja voimistelusta. Kahdenkymmenen vuoden urheilu-uransa aikana hän voitti yhdeksän Suomen mestaruuden lisäksi yli 70 muuta palkintoa. Oskar oli aktiivinen yhdistys- ja järjestömies. Urheilumiehenä hän oli keskeisesti mukana perustamassa Suomen Kuurojen Urheiluliittoa vuonna 1920.