Ritalat ja Talviat

Sukuverkosto

Tampereen ja Pirkanmaan seudun kuurojen historiaan vaikutti 1900-luvun alkuvuosina kaksi perhettä: Talviat ja Ritalat. Siiri, Evert, Heikki ja Juho Felix Talvia olivat Tampereen kuurojenyhdistyksen perustajajäseniä. Huittisten seudulla toimineen Kuurojen Yhdistys Heffatan perustamiseen ratkaisevasti vaikuttivat Kaarlo, Vilho, Eeva ja Akseli Ritala. Perheet solmi yhteen Ritalan rusthollin tyttären Eevan ja Tampereen suuren kuuron taiteilijan Juho Felix Talvian avioliitto.

Talviat (aik. Helin)

Talvian perheeseen syntyi neljä lasta: Heikki (1872–1943), Evert (1874–1934), Juho (1879–1960) ja Siiri (1883–1964). Sisarusparvesta Heikki, Juho ja Siiri olivat kuuroja. 1800-luvun lopulla Albert Tallroth kierteli ympäri maata innostaen kuuroja liittymään yhteen yhteisen asian vuoksi. Talvian veljesten lisäksi myös Kaarlo ja Eeva Ritala tempautuivat mukaan kuurojen yhdistystoimintaan Tampereella.

Taiteellisesti lahjakas Juho Felix lähti opintojensa jälkeen opiskelemaan taidetta Keski-Euroopan suuriin pääkaupunkeihin mm. Pariisiin ja Berliiniin. Taiteilijaelämä ei kuitenkaan ollut vienyt Juhon mielestä Tampereella tapaamaansa Ritalan rusthollin Eevaa, vaan kotiin palattuaan pari alkoi seurustella ja häitä vietettiin vuonna 1906.

Ritalan rusthollin kuurot sisarukset

Ritalan rustholli sijaitsi Pirkanmaalla Kokemäenjoen varrella. Se oli 1900-luvun alussa varakas talo, jonka pihapiirissä oli kaksi päärakennusta. Ritalan taloon syntyi kokonainen sukupolvi kuuroja: Kaarlo (1875–1928), Vilho (1876–1945), Eeva (1877–1953) ja Akseli (1879–1940).

Kun isä kuoli vuonna 1911, joutuivat sisarukset taistelemaan viranomaisia vastaan käräjillä vapautuakseen holhouksenalaisuudesta ja saadakseen suuren omaisuutensa haltuunsa. Oikeudessa sisarusten puolesta todistivat pastori Huugo Nyberg ja Julius Hirn. Ritalan sisarukset julistettiin täysvaltaisiksi vuonna 1911. Heille määrättiin kuitenkin kaksi uskottua miestä valvomaan heidän etujaan.

Yhdistyselämä viriää Pirkanmaalla

Vuonna 1907 Huittisiin muutti miehensä kanssa Helsingin kuurojen yhteisön sielu: Elma Ignatius (ent. Eklund). Hän toi mukanaan ajatuksen oman kuurojenyhdistyksen perustamisesta. Yhdistyksen perustamista varten Huittisten pappilaan kokoontui 28 kuuroa. Paikalla olivat myös Ritalan sisarukset, jotka toimivat myöhemmin lukuisissa luottamustoimissa yhdistyksessä.

Ritalan talossa oli aina tilaa kuuroille. Monet sunnuntaiseen yhdistyksen kokoukseen saapuneet tulivat jo edellisenä iltana Ritalaan lauantaisaunaan. Myös isompia juhlia järjestettiin. Niihin keräännyttiin Ritalan pirttiin tai lukuisiin ulkorakennuksiin. Tilalla saattoi viipyä kauemminkin ja sieltä saattoi järjestyä halukkaille töitäkin. Pirtissä järjestettiin iltamia ja näyteltiin. Nähtiinpä eräänä iltana Oskar Wetzellin taikatemppujakin ja Bruno Moutonin Chaplin esitys!